Er du styret af din usikkerhed?

Er du veganer, eller hva’?

vegetar pescetar kødfri

Der er virkelig kommet fokus på, hvor skadelig kødproduktionen er for klimaet, og veganisme boomer. Men hænger de to ting egentlig sammen?

 

Som udgangspunkt: ja. Men så alligevel ikke. At være veganer udspringer af en filosofi om at leve uden at skade dyr – altså hverken spise dem, beklæde sig i animalsk materiale eller støtte foretagender, der udnytter eller udstiller dyr. Det er på den måde et etisk valg og ikke så meget et spørgsmål om klima og miljø. Men selvfølgelig kan man være veganer og gå op i klimaet. Det er jo også kun et plus, at den veganske livsstil hører til den bæredygtige kategori.

Dog kommer her min pointe: du behøver ikke være veganer, for at være bæredygtig. At fravælge kød det meste af tiden er langt mere bæredygtigt end at spise det hver dag. Alle de klimavenlige ændringer du foretager – om det er i kosten eller på andre områder – er et skridt i en grønnere og mere bæredygtig retning. Der er kommet så meget fokus på det, at debatten nogle gange bliver unuanceret, og vi glemmer, at det ikke er enten/eller og at man sagtens kan være klimaforkæmper uden at kalde sig noget.

Det handler i bund og grund om at gøre det, som du kan identificere dig med. Der er så mange labels; veganer, vegetar, flexitar, plantebaseret osv. Men nogle gange er det også rart at få lov til at gå udenom de mange bokse.

Læs også: Vegetar, pescetar, veganer eller kødfri dage?

Vi må lære at rose hinanden for det, som vi gør. Og vi skal blive bedre til at inspirere hinanden fremfor at tilgå debatten kritisk. F.eks. kender jeg flere, der til jul undgik kød men valgte at spise kartofler med sovs, og ja, sovsen indeholdt nok animalsk fedt, men bare fordi man prøver at undgå kød, er man jo ikke automatisk veganer. Det er på den vis vidt forskellige ting.

Måske vi i virkeligheden skal fjerne lidt fokus fra, hvad vi kalder os, og i stedet fokusere på vores handlinger. Ros dig selv, når du tager en mere bæredygtig beslutning og lad være med at slå dig selv og andre oven i hovedet med labels og retningslinjer. At være veganer er mega sejt, og selv om jeg også selv er veganer/vegetar ved jeg, at det er en livsstil der kræver meget opmærksomhed og derfor ikke er for alle.

Så længe vi træffer bevidste handlinger, er vi med til at gøre en forskel og det er faktisk det vigtigste!

Kærligst

N

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Er du styret af din usikkerhed?