Spiritualitet er helt misforstået

Slow living – lær at blive langsom

slow living langsom livsstilSlow Living – Er det overhovedet muligt? Kan vi leve langsomt i en verden, hvor alt går så stærkt?

 

-Selvfølgelig kan vi det, og det er faktisk nødvendigt at integrere mere “slow living” i hverdagen, for vores trivsel.

 

Når vi bliver fortvivlede i hverdagen eller møder en stopklods, har vi det med at planlægge os ud af det. Hvis det er træningen, vi er gået i stå med, køber vi en lille notesbog og fører træningsjournal – for det skal nok hjælpe. Er det kosten, så hopper vi på en kur. Driller det på arbejdet, må vi prøve at effektivisere det.

Problemet her er, at vi blot gør det samme, som vi plejer – vi gør det bare lige lidt mere effektivt. Og hvor lang tid holder vores effektivisering så? En måneds tid eller to, hvis vi er heldige. Vi har det med at falde tilbage til gamle vaner, så hvis vi reelt skal gøre noget, skal vi måske prøve noget helt andet. Måske vi skal prøve at gå helt langsomt fremfor at løbe hurtigere?

 

Vi render bagefter og prøver at leve op til samfundets normer og vores egne forventninger. Men vi er ikke skabt til at løbe så stærkt hver evig eneste dag. Når vi bliver pressede, stiger vores kortisol-niveau, og hvis vi er pressede over længere perioder ophober kortisolen sig i kroppen. Kortisol er på sin vis et meget vigtigt hormon i kroppen, for det er det, der får os til at vågne om morgenen og får os til at falde til ro om aftenen – ved at niveauet stiger og falder igen. Men hvis vi er udsat for et for højt niveau i længere tid, vil det omvendte ske. Så vil det være svært at komme i gang med dagen og svært at falde til ro om aftenen.

 

Hvis vi er meget påvirkede i længere tid, udvikler mange af os stress, og når vi har været tilpas pressede – eller decideret stressede – i en lang periode, kan vi risikere, at vores binyrer, der producerer kortisol, bliver trætte. Så ender vi med at have for lidt kortisol, hvilket kan føre til en følelse af udmattelse, træthed og mindsket evne til at fokusere. Og det vil nok bare gøre os endnu mere frustrerede og skabe et unødvendigt pres.

Læs også: Efterårsrengøring og ny energi

Alle har hørt sangen om stress, men det bliver jo ved med at være et meget stort problem for rigtig mange mennesker – og flere og flere unge rammes også. Og måske er det fordi, vi ikke helt ved, hvordan vi skal sætte presset på pause. Her kommer slow living ind i billedet. Det handler ikke bare om, at vi skal gøre tingene langsomt og ”slappe af”, for det kan faktisk være rigtig svært at slappe af, når ens krop kører helt oppe i de høje gear.

 

Slow living handler om en anden måde at tænke over tilværelsen på – en anden måde at agere på. Vi skal lære at acceptere, at ting kan tage tid, og vi skal lære at sætte pris på, at nogle ting kan gøres langsomt. Det er f.eks. at bruge tiden på at lave et ordentligt måltid, at læse en bog for nydelsens skyld, gå en tur udenfor bare for at suge indtryk eller simpelthen bare tage en lur.

 

Det vigtige er, at vi ikke går og får dårlig samvittighed over, at vi tager nogle dage med slow living. For så er vi lige vidt. Vi skal simpelthen lære, at det er okay at lade tiden gå og ikke nå den sædvanlige to-do liste. Det er godt for vores helbred og kan være et vigtigt afbræk til den hektiske hverdag. Man kan selvfølgelig ikke gøre det på en arbejdsdag, men man kan måske sætte en hel weekend af til det i stedet for at fylde den med brunchaftaler, kaffedates og fødselsdage. Vi er konstant, men det er ikke sådan, vi er skabt. Vi lever i et samfund, hvor vi bliver bombarderet med informationer, og vi kan slet ikke nå at fordøje al den viden, som vi får i løbet af en standard hverdag.

 

Hvis vi virkelig vil gøre noget for at mindske det konstante pres, skal vi simpelthen acceptere, at der er værdi i dét at være langsom. Fordybelse og nærvær er blevet luksusvarer, og det er i bund og grund basale elementer i vores trivsel og livsglæde.

 

Kærligst

N

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Spiritualitet er helt misforstået