Vegansk og glutenfri morgenmadsgrød

Din olieguide til huden

planteolier ansigtsolier olieguideOne stop shop til at holde huden sund?

-Svaret er planteolier

 

De fleste af os bruger måske allerede planteolie i vores hudplejerutine. Der er så mange forskellige, og valget afhænger af smag og behag. Men der er forskel på de mange planteolier – ret stor forskel faktisk. Så læs med og bliv klogere på, hvilken olie der passer til dine behov.

 

Lad os lige runde (og aflive) myten først: Olier tilstopper huden. Det er heldigvis ikke tilfældet. De forskellige planteolier har forskellige såkaldte comedogenic ratings på 0-5, hvilket er en skala for, hvor tilstoppende de kan være for huden. Skalaen er vejledende og gælder ikke for alles hud. Olier er langt fra ”one size fits all”, og det gælder om at prøve nogle stykker af og eventuelt nogle blandinger, hvor forskellige olier virker sammen for at give den bedste effekt og konsistens.

 

Til at begynde med skal vi lige have en lille kemisnak: Linolsyre vs. oliesyre:

Fedtsyrer er de grundlæggende byggesten for alle olier. Også for vores huds egen olie – sebum, eller talg i dagligdagsterm. Forholdet mellem linolsyre og oliesyre er relevant at se på, når det kommer til hudpleje, fordi olier med en høj procentdel af linolsyre typisk er lettere og bedre for en hud med tendens til udbrud og tilstopning. Omvendt er olier med mere oliesyre bedre for en tør og måske skallende hud, der har brug for ekstra næring til hudbarrieren.

Desuden har det vist sig, at hvis man har en hud med tendens til urenheder, vil huden generelt indeholde lavere niveauer af linolsyre i forhold til oliesyre i dens sebum. Og det kan faktisk balanceres ved at bruge olier med mere linolsyre. Så hvis du er betænkelig ved brug af olie, fordi din hud nemt kan blive tilstoppet, handler det egentlig om at finde den rigtige olie eller olieblanding – ikke undgå olier.

 

Så langt så godt. Planteolier kan gøre en positiv forskel for din hud. Udover at de kan balancere din egen olieproduktion eller supplere den, så er langt de fleste planteolier også propfyldte med vitaminer, der styrker forskellige processer i din hud. Der er så mange gode grunde til at inkorporere olie i din hudplejerutine, hvis du ikke allerede gør det. Desuden er olie ikke kun godt at lade blive på huden – det er også en fantastisk rens. Uanset om du har mere tør eller fedtet hud, er olie eminent til at opløse makeup. Den såkaldte ”oil cleansing method” er ikke noget nyt fænomen, men det virker – igen, hvis du finder den rigtige olie til din hud.

Læs også: slow living

For overskuelighedens skyld vil jeg nu gennemgå nogle planteolier, der er gode til rens (og i nogle tilfælde som fedttilskud til huden). Dernæst kigger vi på de olier, der har et højt indhold af henholdsvis oliesyre og linolsyre, hvor jeg også oplyser deres comedogene rating samt essentielle vitaminer og virkninger. Til sidst får I nogle af mine anbefalinger af olieblandinger, der virkelig leverer på kvalitet og effekt.

Olierens:

 

 • Mandelolie er en super god planteolie, der har et indhold af oliesyre på 61%. Den kan med fordel bruges af dem, der har lidt tør hud. Dog er olien ret let i konsistensen på trods af det højere indhold af oliesyre, så jeg vil også anbefale den til dem med kombineret hud. Og til de tørre, er den super god som fugtforsegler til sidst i hudplejerutinen. Mandelolie er rig på vitamin E og har en comedogen rating på 2.
 • Jojobaolie er egentlig en flydende voks fra jojobaplanten, men den fungerer som en hver anden planteolie. Selvom den indeholder mere oliesyre (5-15% vs. 5% linolsyre), så er dens sammensætning en del anderledes fra andre planteolier, fordi den egentlig primært består af det, der hedder estere – men det er en mere kompliceret snak. Jojobaolie har en let konsistens, selvom den scorer 2 på comedogen skalaen. Den bliver ofte anbefalet til mere fedtet hud, fordi den er god til at komme i dybden og opløse skidt og snavs. Den kan selvfølgelig også bruges som fugtforsegler og er igen god til den lidt mere fedtede til kombinerede hud (på trods af sammensætning og comedogen rating).

Læs også: Guide til Slow living

 • Kokosolie skal næsten også nævnes. Den bliver rost til skyerne og skældt voldsomt ud på samme tid. Dette skyldes, at den scorer 4 på comedogen skalaen. Nu er det jo bare sådan, at det er meget individuelt, kokosolie er desuden antibakteriel og derfor ekstra god som snavs- og skidtmagnet. Det er “trial and error” med denne, men ellers er den super god som smørelse til kroppen og i madlavningen (det er der igen delte meninger om, men det smager altså godt!). Økologisk, koldpresset og uraffineret kokosolie fås hos Naturligolie – 100 ml for 80 kr.

 

Nu vender vi snuden mod nogle rene planteolier, der har et højt indhold af linolsyre, og som er gode til den fedtede til kombinerede hud:

 

 • Vindruekerneolie (grape seed oil), 68% linolsyre, comedogen rating: 1. Rig på vitamin E og støtter hudens regenereringsproces.

 

 • Tidselolie (safflower oil), 77% linolsyre, comedogen rating: 0. Indeholder også især vitamin E og er god mod inflammation.

 

 

Og så lige et par planteolier, der er gode til den tørre hud, der mangler næring og fylde:

 

 • Havtornolie (sea buckthorn oil), 25% oliesyre (kun 6% linolsyre), comedogen rating: 1-2. Indeholder helt vildt mange vitaminer, bl.a.: A, B6, B12, C, E og K. God til forebyggelse af slaphed og rynker i huden, booster regenereringsprocessen og hjælper hudtonen. Den har en kraftig farve, så der skal kun bruges få dråber. 125 kr. for 10 ml hos Naturligolie.

 

 • Avokadoolie (avocado oil – giver vist sig selv), 63% oliesyre, comedogen rating: 3. Er beriget med vitaminerne A, B1, B2, D og E. God til virkelig tør hud, der har tendens til at skalle og føles stram. Fås i Body oil hér men sammensætningen gør den også god til ansigtet. 375 kr. for 100 ml. hus I AM

 

En lille note om olievidunderet hybenkerneolie (rosehip oil). Den er blevet rost til skyerne i mange år – og med god grund. Det er en fantastisk olie med højt indhold af vitamin A, C og E. Men der har været en tendens til, at den er blevet anbefalet til alt og alle. Og som det er med de andre planteolier, så er det ikke alle, der kommer godt ud af det med den. Den vil dog typisk være god for alle i en olieblanding. Den indeholder 43% linolsyre og 13% oliesyre og bliver derfor også ofte anbefalet til en hud plaget af udbrud og høj produktion af talg. Den er dog forholdsvis rig i konsistensen men har en lav comedogen rating på 1. Hybenkerneolie er et vidunder indenfor planteolier, men den er altså ikke den eneste!

 

Hvis man vil være meget minimalistisk i sin hudplejerutine, kan man godt bruge en eller evt. to olier og blande dem. Men vil man have maksimalt ud af planteolierne, er det altså mere komplekse blandinger, som man skal gå efter. Man kan sagtens begynde at lege kemiker hjemme i køkkenet, men man kan også købe olier, der allerede er sammensat efter et ønske om maksimal effekt og kvalitet. Hvilke planteolier, der er brugt, vil man altid kunne se på ingredienslisten (den første ingrediens vil i øvrigt altid være den, der er mest af og så nedefter). Nogle af mine anbefalinger får I her:

 

Indeholder bl.a. hyben, havtorn og Kalahari OG udtræk fra perikon

En virkelig helende og genoprettende olie til ar, strækmærker og udbrud eller hudbarriere.

 

Indeholder bl.a. hybenkerne, havtorn og hjulkrone.

En yderst koncentreret olie til den lidt tørre hud, der mangler udstråling, lindring og hjælp til heling.

 

Okay, det her er teknisk set snyd. Den har mere en konsistens som et rigt serum og er ikke direkte en olie. Men den indeholder mange gode olier – bl.a. kukui-, havtorn- og jojobaolie. Derudover indeholder den vitamin A, B3, C og E i rigelige mængder, og den er perfekt til dig, som slet ikke kan komme ud af det med olie. Guiden her burde have hjulpet dig eller inspireret dig til at finde den rigtige olie, men hvis du ved, at serum er vejen for dig, så skal du altså prøve den her. Drøj i brug og høj kvalitet!

 

Dulletip: Hvis din olie ikke fungerer alene, kan du altid blande den sammen med din creme eller serum. Og så må du ikke glemme kroppen! Den har altså også godt af kærlig indsmøring. Hals og décolleté (øverste del af brystet) bliver ofte forsømt, så endelig smør alt det på, som ikke fungerer i ansigtet.

Kærligst

N

 

 

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

2 kommentarer

 • Sanne

  Hej Nelle. Virkelig en god olieguide med gode beskrivelser af olier til huden. Selv har jeg udfordringer med akne og har prøvet en del olier til hår og hud efterhånden. Ved at hybenkerneolie er god mod rynker og at visse olier i for store mængder giver mig bumser. Du nævner ikke tea tree olie men den skulle i følge flere kilder incl. castorolie.dk være effektiv mod netop uren hud. Vil også gerne prøve tidselolie og hampefrøolie, som du nævner, men har du erfaringer med tea tree olien eller er der andre olier du hellere anbefaler mod uren hud?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tea Tree er helt sikkert et godt bud, Den er dog mest til spots og ikke i hele ansigtet da dette vil virke meget udtørrende på huden. I så fald skal du i have meget fedtet hud. Angående Castor oil har jeg ikke kendskab til, at den skulle være god til uren hud istedet god til at pleje vipperne. Så det kan jeg ikke udtale mig om 🙂

   Kærligst
   N

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Vegansk og glutenfri morgenmadsgrød