Genbrugsguide - Nørrebro

Bæredygtighed – hvordan bliver du mere klimavenlig?

bæredygtig bæredygtige tips klimavenlig Vi får det praktisk talt stoppet ned i halsen. Vi skal blive grønnere, og det skal være lige nu. Der er da også virkelig mange ting, vi kan gøre, for at blive mere bæredygtig. Men det er måske netop problemet. Hvor skal vi starte, og hvad giver virkelig mening?

 

Det korte svar er, at alt giver mening. Hver en lille ting du forbedrer og gør mere klimavenlig er en bæredygtig hjælp. Det nytter bare ikke noget, hvis du gør alt på én gang. Det bliver for stor en mundfuld og de ”dårlige” vaner vender tilbage. Det handler om at finde ud af, hvad du kan overskue. Hvad giver mening og værdi for dig? At blive mere bæredygtig skal helst ikke føles som en sur pligt, for det skaber bare dårlig energi omkring processen. Der skal være motivation for at komme i sving. Her kan jeg anbefale research, dokumentarer og hjemmesider, der fokuserer på grøn omstilling – groenforskel.dk er bl.a. god! Hvis man ved, hvordan situationen egentlig ser ud, vil det for mange være en motivationsfaktor i sig selv.

 

Et sted at starte er med noget så fancy som sit affald. Hvad smider du ud?  Og lige så vigtigt: Hvordan smider du ud? Affaldssortering er et vigtigt skridt, og det kræver ikke så meget, hvis man først får sat det i system. Et net til pap, en hylde til dåser og glas eller lignende. At minimere sit affald er selvfølgelig også noget, der virkelig slår ud på skalaen, men vi kan ikke alle sammen være ”zero waste”. Det kræver en del at gå all in. Men du kan måske finde nogle områder, hvor du kan gøre dit affald mere klimavenligt.

 

En af de helt store syndere er plastik og mikroplastik. Det er mig stadig en gåde, hvorfor alt absolut skal pakkes ind i plast. I forhold til hvad du kan gøre for at mindske dit plastforbrug, kan det være en god idé at lave en liste. Hvor bruger du meget plast? Plastikposer til skraldespande? Sugerør? Engangsbestik? Her kan du finde bionedbrydelige poser fra f.eks. Maistic. De fås i Føtex eller på sider som gagroen.dk og ecoego.dk, der også har både bestik og genanvendelige sugerør til at tage med på farten. Hvis du falder i fælden og kommer til at købe vand på flaske en gang i mellem, kan det også være en mulighed at investere i en god drikkedunk – her er dem fra Klean Kanteen et godt bud.

 

De klassiske karklude i lyserød, blå og gul, som vi bruger i husholdningen, er også nogle små syndere. De udleder mikroplast, og det er derfor en god idé at skifte dem ud med mere naturlige klude lavet i bomuld. Generelt er alt stof bedst, hvis det er naturstof. Her finder du også masser af klimavenlige og bæredygtige swaps til hjemmet på førnævnte sider.

 

I princippet kan du tænke på alt det, som du skiller dig af med – f.eks. det, der ryger ud med vandet i vasken, vaskemaskinen og badet. Selv plejeprodukter kan være fyldt med plast. Eksempelvis eksfolierende masker som klassiske scrubs, der kan indeholde små plastikpartikler (microbeads på engelsk). Du skal selvfølgelig ikke få dårlig samvittighed, hver gang du skiller dig af med noget. Men vi er vant til at smide ud og ikke tænke videre over det, fordi affaldet bliver fjernet. Det ligger ikke bare på gaden, i gården eller i forhaven og stirrer på os.

 

Det er bare vigtigt, at vi prøver at blive bevidste om alt det, som vi bruger og smider ud. Hvis man har et par ”dårlige” vaner, som man kan ændre, har man allerede gjort rigtig meget. Bare det at afmelde reklamer sparer miljøet for 140 kg CO2 om året pr. husstand. Vi modtager i gennemsnit 60 kg reklamer årligt, og hvor mange af dem får vi egentlig gjort brug af? Jo flere der siger ’nej tak’ til reklamer, jo flere sender et budskab om, at vi ikke er interesseret i spild. Vi kan jo finde det hele på nettet.

 

Apropos nettet er der generelt en analog bølge på vej. Vi vil gerne have bogen i hånden fremfor at sidde med en iPad. Og det er også forståeligt. Men her kan vi gå på biblioteket og låne af hinanden. Det er bare med at være kreativ og tænke ”mindst muligt spild”. Vi kan ikke alle sammen være ”no shoppere”, men igen handler det om at sætte ind der, hvor du kan. Genbrug hvor du kan, få ny sål i skoene fremfor at købe nogle helt nye, brug vinterjakken en sæson mere.

Læs eller genlæse:Genbrugsguide på Nørrebro

Og så ros dig selv hver gang, du foretager et bevidst valg, hvor du måske førhen bare havde ageret efter autopilot. Små skridt er stadig fremskridt!

 

Kærligst

N

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

2 kommentarer

  • Ida

    Så vigtigt at du gør opmærksom på, hvordan man kan leve mere bæredygtigt 🙂 Er enig i det med, at tage små skridt – eller i hvert fald ikke at gøre det hele på én gang. Det kan tage pusten fra en hver!
    Sustaindaily.dk har virkelig mange gode artikler, podcast og magasin om netop det fede bæredygtigelø liv, blot et tip <3

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Genbrugsguide - Nørrebro