The power of makeup

Vata typer – ayurveda

vata typer dosha ayurvedaDa det virker til mange af jer er vata typer ifølge Ayurveda. Har jeg her lavet de typiske karakteristika for vata typer

I var mange, der var glade for mine indlæg om ayurveda, så derfor skyndte jeg mig at lave en ny post, der går lidt mere i dybden om det indiske sundhedssystem. Idag vil jeg især fokusere på doshaen vata og hvordan den påvirker dig som person, både fysisk og mentalt.

Vata typer er ofte rummelige, men også angstfulde med tendens til et aktivt sind. Hvis du er en vata type, vil du typisk tale hurtigt, bevæge dig hurtigt og lave led, der knækker og andre tegn på ’tørhed’ i kroppen. Vata typer har tendens til altid at være på farten, med deres energiske og kreative sind.

Fysiske karakteristika for vata typer:
Du vil typisk være høj og slank. Du har tendens til tør hud og kolde hænder og fødder. Du sover let, men vågner også let. Din fordøjelse kan til tider drille.

Emotionelle karaktestika for vata typer:
Du elsker spænding og nye oplevelse. Du bliver hurtigt vred, men tilgiver også hutigt. Du er energisk, kreativ og fleksibel. Du elsker at tage initaitiv og kan være meget ivrig og insisterende i samtaler. Hvis du er i ubalance har du tendens til at bekymre dig meget, få angst, være nervøs og lide af søvnløshed.

Læs også: Ayurveda som livsstil

Sådan holder du dig i balance når du er vata:
Sørg for at du har en god daglig rutine uden for mange udsving
Prioriter tid til at hvile og få regelmæssig ro
Hold dig varm og få nok søvn

Det optimale mad for vata:
Vata er en kold og tør dosha, så den har brug for at blive balanceret med varme, nærende fødevarer. Varme supper, gryderetter, og nødder er gode eksempler på vata balancerende retter. Drik gerne masser af varm urtete. Krydderier, der især er gode for vata typer er: Kanel, kardemomme, spidskommen, ingefær, nelliker og hvidløg. Til gengæld, er der også noget mad du som vata type bør undgå. Kolde fødevarer som salater, iskaffe/te og rå grøntsager vil forhøje din vata, hvilket kan forårsage ubalance.

Kan du mon nikke genkendende til noget af ovenstående?

Lad mig endelig vide hvad du synes:0)

Dulleinfo:

Ayurveda: (Ayur Veda, indisk), betyder Livets videnskab. Formålet med Ayurveda er at skabe en sund fysisk og psykisk tilstand, hvor krop og sind er i harmoni, også kaldet en holistisk tankegang, der modsat den vestlige verden (os) fokuserer mere på de videnskabelige faktorer for sygdom. Ayurveda går over 5000 år tilbage til det gamle Indien, hvor det var en kunst at leve livet med visdom og bevidsthed igennem naturmedicin og balance i sind og krop.

Kærligst,

Nelle

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

2 kommentarer

 • Ida

  Hvor sjovt! Forleden gik jeg og hørte ‘Urtekusserne’, det afsnit med dårlige vaner, og kom til at tænke på at du sikkert var Vata! Jeg er først lige akkurat begyndt at læse din blog, og fandt tilfældigt det her indlæg haha. Jeg er Pitta (primært, med en lille smule kapha) – laver du også indlæg om de doshaer?
  God weekend, og så glæder jeg mig til at følge med her på din ‘kanal’ fremover 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nellenoell

   Hahaha.. Hvor er det sjovt! Og godt gættet 👌Ja, jeg er i gang med de to Doshaer, så de kommer snart.

   Rigtig god weekend og velkommen til💗

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

The power of makeup