DIY hudpleje – godt eller skidt?

Hjernerystelse part 2: Det psykiske – behandling og selvindsigt

 

hjernerøstelse alternativ vejledning

 Jeg var kort inde på det i sidste indlæg om hjernerystelse, hvor jeg fokuserede mere på symptomer og kost, men i et forløb med hjernerystelse, skal der også arbejdes rigtig meget på det psykiske. Der er nogle forskellige praktiske ting, man kan gøre, men det handler også om selvindsigt og lære at mærke, hvad man kan holde til og overskue fra dag til dag.

 

At have hjernerystelse er på den måde hårdt arbejde. FOMO bliver meget aktuelt, og man må være selektiv i sine aftaler og sit sociale liv, hvis det ikke skal helt på pause i længere tid. En cafétur der før virkede harmløs kan pludselig være uoverskuelig og meget udmattende, fordi hovedet forstyrres af lyde, lys, larm og forvirring omkring en. Man kan blive nødt til at være mere hjemme og skrue ned for støjniveauet, og man kan måske ikke være så længe i selskab med andre.

 

Det kræver virkelig meget selvindsigt at have en hjernerystelse, for der er ikke nogen one size fits all, når det kommer til behandling. Man kan have vidt forskellige behov og forløb, men hvis man skal komme sig rimelig hurtigt og uden for mange tilbageskridt, skal man for det første tage sin hjernerystelse alvorligt og hellere gå for langsomt end for hurtigt frem. For det andet kan man arbejde med sig selv gennem meditation og åndedrætsøvelser, der er essentielle for vores helbred – især det mentale.

Læs første del her: Hjernerystelse part 1: Det fysiske – symptomer og kost

Box meditation handler netop om åndedrættet og er godt, fordi dyb vejrtrækning kan være med til at reducere stresshormonet kortisol, skærpe koncentration og hjælpe på et overaktivt nervesystem. Box meditation eller vejrtrækning er egentlig rimelig ligetil og forløber sådan her:

 

Luk øjnene, træk vejret gennem næsen imens du langsomt tæller til fire (4 sekunder). Mærk luften trække ned i lungerne og hold luften inde, imens du igen tæller til fire. Gør det så ubesværet som muligt og begynd så en langsom udånding på 4 sekunder igen. Altså 3 trin; en indånding, holde luften i lungerne og så en udånding på hver 4 sekunder. Gentag gerne processen 4 minutter for optimal effekt eller så mange gange, som du har overskud til og føler behov for.

 

Jeg har selv haft gavn af behandling hos en Kiropraxis på Nørrebro, hvor de har en hjernerystelsesspecialist der er  vanvittig dygtig og har noget af det nyeste viden indenfor hjernerystelser med sig. Herhjemme er min fornemmelse, at sygehusvæsnet ikke helt ved, hvad de kan sige eller siger noget helt forkert. Fx anbefaler mange at man bliver sengeliggende og gør så lidt, som muligt. Hvilket jeg har fået modbevist fra Kiropraxis. Det er derimod vigtigt, at holde kroppen i gang og få så meget ilt til hjernen som muligt. Helt rationelt, hvis man tænker over det, går kroppen jo i dvale når vi lægger i sengen og ens funktioner nedsættes, vi får ondt i ryggen og bliver mere trætte. Hvilket tit resultere i endnu flere skavanker. Derfor er det vigtigt at holde sig i gang på en rolig måde.

Jeg fik anbefales at gå minimum 20 minutter, hver dag plus daglige vejrtræknings øvelser i minimum 10 minutter – det hjalp med det samme. 

I nogle tilfælde hjælper det også at have en kiropraktor indover, da kroppen kan gå i “freeze” mode under ulykken og holde på alt, hvad den har. Hvilket kan give endnu flere gener fordi kroppen spænder op og de spændinger kan skabe smerter.

Alt i alt er det vigtigeste selvfølgelig at lytte til sin krop og lære sin hjernerystelse at kende. Jeg ved godt min måde at håndtere min egen hjernerystelse på er meget “alternativ” for de fleste. Men det er generelt sådan jeg dealer med udfordringerne i livet – ved selv at søge information og mærke efter.

Vi er selvfølgelig forskellige allesammen <3

Kærligst

N

 

 

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

DIY hudpleje – godt eller skidt?