Hvordan er det egentlig at have stress?

Guide til krydderurter – krydderurters egenskaber

krydderurter  krydderurteguide

Krydderurter smager ikke bare godt. De er også flotte og dekorative – og så er de spækket med godter til din krop. De grønne smagsgivere og toppings bliver måske overset en gang i mellem for deres andre egenskaber, men de er super sunde og fortjener en ordentlig præsentation.

 

krydderurter: Man ved, at basilikum gør sig godt til tomater og bøffelmozzarella, og at en bearnaise er bedst med estragon i. Men krydderurter er meget mere end det, og jeg vil over nogle indlæg gennemgå egenskaber ved de mest kendte krydderurter, så man også kan navigere efter deres kvaliteter for vores sundhed.

 

Persille

Persille var faktisk oprindeligt kendt som en lægeplante blandt grækerne, der brugte den i forbindelse med mave- og fordøjelsesproblemer. Persille er også godt mod væskeophobninger, nyre- og blærelidelser samt virker godt på stofskiftet. Derudover har persille et højt indhold af C-vitamin, jern og kalcium, og så skulle krydderurten have en god effekt på dårlig ånde fra løg, hvidlig og alkohol, hvis man tygger den.

 

Basilikum

Basilikum virkerbetændelseshæmmende og menes at kunne have en positiv indflydelse på blandt andet akne, da akne som oftest også stammer fra inflammation (betændelse). Desuden skulle basilikum være godt mod forstoppelse, nervøsitet og søvnløshed.

 

Dild

Dild kom oprindeligt fra Ægypten til Rom, hvor den blev brugt som lægeplante. Dild er godt mod

krampe, kan virke vanddrivende og kan fordre mælkeproduktionen hos ammende kvinder. Dild er

altså lidt af en joker, der kan lidt af hvert. Og så er det til tider en undervurderet urt, der smager

godt i sammen med rigtig mange ting – vi har nok alle prøvet at blande cremefraiche og dild

sammen, men har du prøvet at komme lidt sød chilisauce i også? Det smager genialt.

Læs eller genlæs: Te-guide

Timian

Timian erjern- og kalkholdig, virker beroligende og kan vække appetitten. Derudover bruges udtræk fra timian som alternativ medicin mod hoste og ondt i halsen, fordi timian virker bakteriedræbende og skulle være effektivt til at løsne slim i halsen.

 

Estragon

Estragon har længe været brugt som middel mod tandpine eller infektioner i munden, da krydderurten har antiinflammatoriske egenskaber og kan lindre smerter. Den siges også at kunne hjælpe med at holde blodsukkeret stabilt – så brug den gerne til andet end bearnaisesaucen.

 

Kærligst

N

 

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Hvordan er det egentlig at have stress?