Leverudrensning – Sådan gør du

Guide til krydderurter – krydderurters egenskaber

guide til krydderurter

I sidste indlæg om krydderurter skrev jeg om persille, basilikum, dild, timian og estragon. Men der er jo mange flere, og I skal da have en omgang med de grønne spiselige planter igen.

 

Pebermynte

Pebermynte er måske en lidt underlig krydderurt, fordi den er så frisk i smagen. De fleste af os tænker straks på tandpasta og friskmund, men den kan meget mere. Pebermynte er f.eks. virkelig godt mod fordøjelsessmerter og oppustethed, og så er krydderurten rig på antioxidanter, kobber, mangan og C-vitamin. Den er virkelig god i te, men kan være svær at bruge i madlavningen. Prøv dog at komme pebermynte i en salat – evt. en vandmelon og feta salat, det er altså lækkert!

 

Rosmarin

Rosmarin er en spændende krydderurt, fordi den kan rigtig meget. Den smager fantastisk sammen med kartofler i alle afskygninger og dufter helt vildt. Duften skulle faktisk have egenskaber, der styrker vores kognitive funktioner og vores korttidshukommelse. Derudover siges krydderurten at hjælpe med at opretholde godt humør og reducere angst, og den er rig på det hudkærlige A-vitamin samt C-vitamin, B6-vitamin og kalcium. Så skru endelig op for brugen af rosmarin kvisten!

 

Oregano

Oregano skulle siges at være kraftigt bakteriehæmmende, god mod søvnløshed og beroligende. Krydderurten er rig på antioxidanter og K-vitamin, og så skulle den antibakterielle egenskab især være god for tarmene og fordøjelsen, hvor den er med til at opretholde en god bakterieflora ved at hæmme væksten af dårlige bakterier – uden at slå de gode tarmbakterier ihjel. Oreganoolie til indvortes brug skulle desuden hjælpe mod candida (svamp), herpes og kunne lindre menstruationssmerter.

Læs eller genlæs: Guide til krydderurter – krydderurters egenskaber

Koriander

Den stakkels koriander deler altid vandene. Nogle synes krydderurten er det bedste siden lakridsbølgen og kommer den i alt, mens andre synes den smager af sæbe. Koriander er da også meget ’parfumeret’, men det skulle faktisk være genetiske forhold, der bestemmer, hvordan man oplever smagen. Det nytter altså ikke noget at skændes om smagen – enten er man født til, at den smager godt eller af sæbe. Mums.

Hvis du kan lide koriander, er der i mellemtiden flere grunde til at spise den. Krydderurten er rig på betakaroten og kalcium, og så skulle den være god til udrensning af tungmetaller og virke afgiftende generelt. Desuden skulle koriander inden for ayurveda blive anbefalet til diabetikere, da den kan sænke blodsukkerniveauet. Hvis du vil prøve noget med koriander, kan denne kombination anbefales: Rugbrødssandwich med hummus (masser af det), avocado og frisk koriander!

Kærligst

N

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Leverudrensning – Sådan gør du