Er kaffe virkelig sundt?

Et vitamin der fortjener lidt mere opmærksomhed: B-vitamin

vitaminer b vitamin

B-vitamin dækker faktisk over 6 forskellige: B1, B2, B3, B5, B6 og B12. B-vitaminer bidrager med at holde nervesystemet i balance, vores generelle kredsløb, vores lever og er vigtig for vedligeholdelse af hud og hår.

B-vitamin har desuden på tværs det tilfælles, at vi har mere brug for vitaminet, når vi er stressede. Derfor er det godt at have styr på og evt. tage som et kompleks i kosttilskud, så man er dækket ind.

Vitaminer er kemiske forbindelser, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor er det vigtigt med en balanceret kost, som vi kan få vitaminer igennem. Kosttilskud er også en mulighed og især B-vitamin er nogle gange et tilskud, som vi overser.

Alle B-vitaminer bliver til hjælpe-enzymer i vores krop eller som en del af hjælpe-enzymerne. Enzymer er derfor afhængige af B-vitaminer og er helt kort stoffer, der hjælper med at opbygge og nedbrygge kroppens forskellige dele og processer.

B-vitaminer er vandopløselige, så de lagres kun i kroppen i mindre grad og udskilles gennem urinen, som faktisk kan blive næsten neon gul/grønlig, hvis der er overskyndende B-vitaminer. Derfor kan et dagligt indtag være en god idé, og det er svært at overdosere, da de så bare udskilles naturligt.

Læs eller genlæs: Leverudrensning – Sådan gør du

B-vitamin thiamin B1 hjælper vores stofskifte, da det er med til at omdanne kulhydrat til druesukker, hvilket giver energi til vores muskler, hjerte og hjerne. Derudover er B1 med til at balancere vores nervesystem og psyke.

B2 hedder riboflavin, og dette B-vitamin hjælper også med at opretholde et velfungerende nervesystem. B2 er også vigtigt for vores slimhinder, hud, røde blodlegemer og vores syn.

B3 er niacin og er også det vi kender fra hudplejestjernen niacinamid, der her hjælper mod rødme, inflammation og svækket hudbarriere. B3 i kosten eller kosttilskud hjælper til normalt stofskifte, stabil psyke og igen på nervesystem, slimhinder og vores hud. Desuden er B3 med til at minimere træthed og følelsen af udmattelse.

Så går turen til pantotensyre, som er B-vitamin B5, der også opretholder normalt stofskifte, mindsker træthed og hjælper med at stabilisere vores psyke. I hudpleje kender vi det som panthenol, der også virker inflammationshæmmende og hudhelende. Vi finder ofte panthenol i cremer til skadet og svækket hud – f.eks. cremer til tatoveringer.

B6 er lidt anderledes, fordi det er en betegnelse for tre kemiske forbindelser kaldet pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin. I kroppen omdannes disse stoffer til to hjælpeenzymer, der bidrager til omsætningen af aminosyrer, fedt og dna.

B12 hedder kobalamin og er nødvendigt for dannelsen af nye røde blodlegemer, igen nervesystemets funktion og for at undgå demens. Dette B-vitamin findes primært i animalske fødevarer og er derfor vigtigt at have styr på, hvis du er veganer.

Kærligst

N

 

 

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Er kaffe virkelig sundt?