Få ro på nervesystemet – 3 tips

Er kaffe virkelig sundt?

 

kaffe

De kloge hoveder siger, at 5 kopper kaffe om dagen er sundt. Men. For der er et men. Det er ikke hele sandheden. Der er fordele og ulemper ved kaffe, og det vil jeg fortælle lidt nærmere om.

 

Nogle af de gode egenskaber ved kaffe kommer her: Det er koffeinen i kaffe, der kan bidrage til at holde Alzheimers og Parkinsons i skak, nedsætte risikoen for type 2 diabetes og hjælpe mod skrumpelever. Kaffe indeholder desuden mange antioxidanter – faktisk flere end grøn te – og så mange, at kaffe i den vestlige verden er en af hovedkilderne til vores indtag af antioxidanter, fordi vi drikker så meget af det. Det er lidt tankevækkende.

 

Men hvordan virker koffein egentlig? Kort forklaret fungerer koffein sådan her:

 

Koffein stopper dannelsen af det stof i hjernen, som gør os trætte. Derefter gør koffein hjernens nerveceller mere aktive, så hjernen signalerer til binyrerne, at de skal producere mere adrenalin. Når vores adrenalinniveau bliver øget, påvirker det centralnervesystemet og gør os mere opmærksomme, hvilket resulterer i, at blodkarrene trækker sig sammen og øger vores puls samt blodtryk. Koffein øger også stoffet dopamin – lykkestoffet – og det er faktisk også en af grundene til, at mange er ’afhængige’ af den sorte drik.

Læs eller genlæs: Matcha Vs. Kaffe

Når vi kigger på det med holistiske øjne, må man jo tage helhedsbilledet i betragtning, og her kan de kritiske stemmer også få lidt plads. For selvom 5 kopper kaffe er stemplet som sundt, så er det jo ikke usundt at holde sig fra kaffen. Mange af de gode egenskaber, som koffein indeholder, kan du sagtens få gennem en balanceret kost. Og du får også antioxidanter gennem koffeinfri kaffe – så det er også en mulighed, hvis du vil undgå at påvirke dit nervesystem. Det er jo ikke sådan, at kaffe på den måde indeholder noget unikt og helt fantastisk sundt stof, som vi ikke kan få fra andre fødevarer.

 

Vi drikker ekstremt meget kaffe i Danmark – vi har faktisk det tredjestørste forbrug i verden i forhold til den mængde kaffe vi indtager, og hvor mange danskere vi er. Så der er klart en idé i at stemple vores vane som ”sund”. Det er da heller ikke en usund vane, men vi må bare ikke glemme, at kaffe er en stimulans, som sætter gang i nogle processer i hjernen og påvirker vores nervesystem uhensigtsmæssigt. Kaffe skader os ikke, men studier viser f.eks. at mennesker med angst ikke har godt af kaffe/koffein – nok netop fordi nervesystemet påvirkes.

 

Skal vi så stoppe med at drikke kaffe? Nej da. De fleste af os nyder vores kaffe-dates, og mange af os kan ikke fungere om morgenen uden at få et skud koffein. Du ved bedst selv, hvordan du reagerer på kaffe, og holder du dig inden for de 5 kopper, er pointen, at kaffe ikke er skadeligt eller usundt men faktisk kan have nogle gavnlige effekter. Det er bare heller ikke et mirakuløst helsemiddel. Og så er der lige det med, hvordan vi drikker vores kaffe. Med mælk og sukker eller sirup i, tæller det naturligvis ned på sundhedsskalaen.

 

Konklusionen må være, at kaffe er, hvad det er. Et middel der kan skærpe vores koncentration og holde os kørende. Der er nogle sundhedsfremmende sidegevinster, men koffein påvirker os også – og måske nogle af os kunne have godt af en koffein-pause, hvis vores nervesystem er på overarbejde og humøret svingende. Det er et forsøg værd, hvis du ikke har overvejet, hvordan kaffe påvirker hele dig.

Kærligst

N

 

 

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Få ro på nervesystemet – 3 tips