Følger du din intuition?

Te er ikke bare te

te the tea slow living

Der er massivt fokus på kosttilskud, juice og alt det, som du kan styrke kroppen med gennem kosten. Te er ikke kun et behageligt ritual, der giver ro og smager godt – forskellige teer kan også indeholde mange gode stoffer – blandt andet antioxidanter, der styrker forskellige processer i kroppen.

 

 Teers høje indhold af flavonoider virker som antioxidanter og er meget effektive til at hæmme dannelsen af frie radikaler i fedt fra maden og i kroppen samt frie radikaler, der indeholder ilt eller nitrogen. Et overskud af frie radikaler i kroppen kan være problematisk for flere ting, herunder: visse kræftformer, aldring, problemer i immunforsvaret og hormonsystemet. Antioxidanter er det, der er med til at bekæmpe frie radikaler, og de er især vigtige, hvis man også udsættes for blandt andet forurening, UV-lys og rygning, der øger produktionen af frie radikaler. Der er ca. lige mange antioxidanter i 1 kop te som 2 æbler – selvfølgelig er der tale om forskellige antioxidanter, men det giver et godt billede af, hvor meget te indeholder.

 

Lidt om forskellige teer, og hvordan de bedst brygges:

  • Grøn te er tørrede teblade og indeholder rigtig mange flavonoider. Grøn te kan være den traditionelle, men man kan også kaste sig over matcha (hvor bladene pulveriseres helt fint og drikkes med) eller genmaicha (japansk te med fuldkornsris – siges at have en snert af popkorn i smagen). Brygges bedst ved 80-85 grader.
  • Hvid te er friske skud fra tebusken, der forarbejdes meget lidt og især er god for en velfungerende mave. Brygges bedst ved 80-85 grader.
  • Sort te er i princippet grøn te, der er blevet ristet og oxideret. Det er f.eks. earl grey, assam eller ceylon. Kan brygges ved 95 grader og er den te, der indeholder mindst aktive antioxidanter.
  • Rød te er egentlig ikke decideret te men stammer fra en sydafrikansk nålebusk. Rød te indeholder meget C-vitamin udover flavonoiderne, der virker som antioxidanter. Brygges ved 90-100 grader.
  • Urtete er en samlet betegnelse for alle udtræk, der laves på andre planter og blomster end tebusken. Nogle af de mest virkningsfulde for vores sundhed tæller:
  • Pebermyntete der modvirker kvalme og mavesmerter.
  • Kamillete der beroliger og virker bakterie- samt betændelseshæmmende.
  • Brændenældete der er rig på jern og kalium, virker bakteriehæmmende og udrensende samt lindrende på gigt og eksem.
  • Hybente styrker immunforsvaret og er en sand kriger mod forkølelse.

Jeg har før skrevet om ayurveda og de tre doshaer, livsenergier: vata, pitta og kapha. Hvis man vil tage sin konsumering af te til nye højder, kan man også drikke te efter sin livsenergi. I får her en kort opsummering og teernes egenskaber:

Vata er forbundet med luft som element og taler, tænker og bevæger sig hurtigt. Mennesker præget af vata vil være innovative og omstillingsparate, og vata te virker derfor beroligende og består oftest af blandt andet lakridsrod, kanel, kardemomme og ingefær.

Pitta er forbundet med ild som element og er ofte varme og intense mennesker. De har høje ambitioner, er gode til at tage beslutninger og er direkte og målbevidste. Mennesker præget af pitta kan dog let overophede og pitta te virker derfor kølende og lindrende og indeholder typisk en blanding af tørrede rosenblade og milde krydderier.

Kapha har jord og vand som elementer. De er stærke, loyale, kærlige, afslappede og tolerante. Mennesker præget af kapha vil ofte have svært ved at komme i omdrejninger men er aldeles udholdende, når de er kommet i gang. Kapha te virker derfor opløftende og er aromatisk te typisk med blandt andet ingefær, safran, citrongræs og kardemomme.

 

SÅ, hvis du ikke allerede drikker te, er det bare med at komme i gang for at få de gode antioxidanter og andre gode egenskaber, som te har <3

Kærligst

N

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Følger du din intuition?