Er du veganer, eller hva'?

Aromaterapi-guide til hjemmebrug

aromaterapi guide olier guideHvad er æteriske olier og aromaterapi? Det lyder mere eksotisk, end det behøver at være – vi kan faktisk alle få gavn af aromaterapi i hverdagen. Det kræver bare lige, at vi ved hvordan.

Æteriske olier udvindes af planter, om det så er fra blade, frø, bark eller andet. I gennemsnit kan man udvinde ca. 1-2%, så æteriske olier er ret dyrebare. De er dog samtidig meget koncentrerede og drøje i brug – de fleste må f.eks. helst ikke bruges direkte på huden eller tages som tilskud men skal fortyndes i en vegetabilsk olie eller andet.

I aromaterapien kan æteriske olier bruges forskelligt sammen med vores forskellige sanser. Vi optager f.eks. deres gode egenskaber gennem huden, hvis vi smører os ind i en olie eller lotion tilsat æteriske olier. Nu hvor det er vinter og piv koldt, kan man f.eks. smøre kroppen ind i mandelolie eller håndopvarmet kokosolie og tilsætte 1-2 dråber lavendel, bergamotte eller appelsinblomst alt efter ens præference – gerne på fugtig hud efter bad, så er huden lettere modtagelig (obs på eventuelle allergier).

Det mest oplagte i aromaterapi er dog gennem vores lugtesans, og især hvis du er nybegynder og vil praktisere aromaterapi derhjemme, er æteriske olier som dufte et godt sted at starte.

Faktisk kan det være utrolig virkningsfuldt at stimulere sin lugtesans. Vores hukommelse er f.eks. tæt forbundet med vores lugtesans, fordi nervecellerne i næsen som de eneste sanseceller er direkte forbundet med vores hjernebark. Vores resterende basale sanser syns-, høre-, smags- og følesansen skal først ’ind og vende’ inden de kommunikeres til hjernebarken. Imens sendes dufte direkte til hjernebarken, som sender videre til vores limbiske system, der dealer med vores følelser og hukommelse. Det limbiske system har desuden stor betydning for vores fordøjelse, stress, hormonproduktion og seksualdrift. Vi kan faktisk også ’lære’ gennem dufte, og det er vores lugtesans, der hurtigst genkalder minder.

Så hvordan kan du bruge æteriske olier i forbindelse med lugtesansen?

Her kan du bruge Aromaterapi på i en duftlampe, hvor et stearinlys i bunden opvarmer en skål ovenover med vand og et par dråber æteriske olier – på den måde fordamper vandet og oliernes virkning frigives. Samme idé er det med en elektrisk diffuser, som igen frigiver damp gennem opvarmning af vand tilsat de ønskede æteriske olier. Alternativt kan man bruge en aromasten, hvor 3-5 olier dryppes på, og den kan jo placeres alle steder i hjemmet. Du kan også koge en god portion vand, dryppe æteriske olier i (5-10 dråber) og så inhalere dampen. Det er en ret virkningsfuld metode.

Jeg kan anbefale dig at kigge på disse to diffusere der begge er ret fine:

Rituals

Intuitioscph

Læs også:Te er ikke bare te

Hvis du også gerne vil have mulighed for at optage virkningerne af aromaterapi gennem kroppen, kan æterisk olie bruges i badet eller sammen med en massageolie – her bliver oplevelsen dog bedst, hvis du har et karbad og kan få en anden til at give massagen – det forøger bare nydelsen med 100%, og samtidig stimuleres følesansen.

Hvilke æteriske olier skal du så bruge til din aromaterapi? Det kommer helt an på, hvad du gerne vil opnå. Her er en kort oversigt:

Lavendel er kendt for dens beroligende effekt og kan virke afslappende og søvndyssende.

Bergamotte er god mod stress og beroliger sindet.

Pebermynte giver kropslig energi.

Citron giver mental energi samt løfter vores humør.

Eukalyptus kan løfte vores inspiration og skabe rum til nye idéer.

Ingefær er god mod kvalme og smerter.

Rose hjælper på uro og sorg.

Ylang ylang virker på din seksuelle udstråling og virker seksuelt stimulerende.

Grapefrugt skærper koncentrationen.

Cedertræ virker afslappende.

Basilikum dæmper nervøsitet.

Patchouli grounder dig og skaber jordforbindelse.

 

De æteriske olier har så mange egenskaber, og du kan skræddersy din aromaterapi alt efter, hvad du har behov for. Det er vigtigt at investere i ordentlig kvalitet, og de kan selvfølgende bruges på kryds og tværs og blandes, som du synes. Det er bare med at få gang i næseborene!

Dulletip: Du kan finde et stort udvalg af æteriske olier lige her:  Med24.dk

Kærligst

N

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Er du veganer, eller hva'?