En jungel af kosttilskud

Et anderledes nytårsfortsæt

nytårsfortsæt
Et anderledes nytårsfortsæt, som varer ved..

 

Minimalisme kan nogle gange føles som alt eller intet. Som om man skal gå all in og leve i et hjem med ryddede flader, skarpe kanter og klare linjer. Skandinavisk minimalisme har gjort indtryk på resten af verdenen og ser da også pænt ud. Men jeg har svært ved at se mig selv leve sådan. Og så alligevel… Noget af tankegangen i minimalisme tiltaler mig, og måske man kan finde et kompromis?

 

Jeg har skrevet om bæredygtighed før, og den bølge samt den minimalistiske overlapper hinanden på flere punkter. At bruge det man har. Ikke købe for meget nyt. Have funktionelle ting. Men minimalisme kan næsten også virke kold. Intet overflødigt, intet hygge?!

 

YouTube svømmer over med videoer om ’decluttering’, hvor folk skiller sig af med ting, som ikke længere har værdi for dem, og som bare bliver til rod. Det giver også fin mening, for vi ved selv, hvordan det kan rode i ens hoved, hvis det fysisk flyder med ting over det hele. Organiseret rod var (og er stadig) min undskyldning, men jeg føler faktisk en anelse af pres, når der er ting over det hele. På den anden side kan jeg godt lide at personliggøre mit hjem gennem ting, og det kan også være besværligt at gemme alt væk, hvis det er noget man bruger ofte – f.eks. makeup og hudpleje.

minimalisme

Men at praktisere en minimalistisk tankegang behøver vel ikke være alt eller intet? Behøver man at skille sig af med en helt masse? (Hvilket måske heller ikke er det mest bæredygtige, hvis tingene ikke får et nyt hjem eller kan genanvendes på anden vis). Og må man slet ikke kalde sig minimalist medmindre man kun ejer 102 ting? En af idéerne er, at man kun har ting, som har et formål eller på anden måde har værdi for en selv. Det lyder måske fjollet, men når du står med en ting i hånden, skal du spørge ud i rummet og dig selv: ”Gør den her ting mig glad – tilføjer den værdi?”. Hvis svaret er ja, er det helt fint. Hvis svaret er nej, så er tingen måske med til at skabe mentalt rod. Det er jo bare en ting, og gør den ingen nytte for dig, så skal den måske videre.

Læs eller genlæs : Genbrugsguide

’Minimalist’ er heldigvis ikke et patenteret label for de få, der kan begrænse sig og leve ud af en taske. Og det handler faktisk om meget mere end ejendele. Det er også en mentalitet, som man kan følge. Man behøver ikke omvælte sit liv eller skille sig af med halvdelen af ens ting. Man kan også praktisere det ved at blive en bevidst forbruger og ved hvert køb overveje, om det tilfører værdi til ens liv eller blot tapper kontoen for penge. Hvis du bliver glad, når du kigger ned på dine fødder, fordi du har købt glimmersokker, så skal du da købe glimmersokker! Men hvis du køber noget uden intention eller bevidsthed om, hvilken værdi det vil tilføje, så bliver overforbruget fodret. Og det gælder også andet end køb – har du vaner, som ikke gør dig godt? Har du bekendtskaber som er drænende fremfor energigivende? Har du sure pligter, som måske ”bare” kræver et anderledes mindset? Og hvordan kan du ændre det?

Nogle prøver en ’30 days minimalism challenge’, hvoraf der er mange forskellige. En af dem går ud på, at man skal skille sig af med noget hver dag – første dag 1 ting, anden dag 2 ting, tredje dag 3 ting osv. Det bliver til rigtig mange ting, men det kan være store som små – alt fra en hårnål til en gryde. Der findes dog også andre 30 dages udfordringer, og jeg har fundet en, som er ret fin. Den udfordrer også på mentalitet. På taknemmelighed, selvbevidsthed, humør, vaner. Rigtig mange dele af vores hverdag, som vi måske ikke tænker så meget over.

 

Måske er det på tide at droppe nytårsforsæt og gøre noget andet. Det er den samme smøre hvert år. Drop fitnessmedlemskabet hvis du ved, at du ikke får det brugt. Drop idéen om at drikke grønne kålsmoothies hver dag, hvis det ikke smager dig. Gør noget nyt. Men gør det af nysgerrighed, fordi det måske vil gøre dig glad eller give dig et anderledes synspunkt. Du skal i hvert fald ikke sætte dig et mål med dårlig samvittighed som motivationsfaktoren. Prøv en måned med minimalistisk tankegang og se, om du kan finde ind til noget, som kan blive en motivation for et godt 2019 med mere tid til dig og dine relationer fremfor ’ting’.

Rigtig godt nytår <3

Kærligst

N

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

En jungel af kosttilskud