Hvordan passer du bedst på din hud i vintervejret?

Skal vi boykotte Black Friday?

 bæredygtig livsstil black friday

Forbrugermentaliteten (især på dage som Black friday) er blevet inficeret med overflod, overforbrug og køb-og-smid-ud-kultur. Vi køber alt for meget, som vi ikke har brug for – eller måske føler vi behovet, men får vi reelt tingene brugt?

Black Friday er en god mulighed for at shoppe dine basics på tilbud og købe billige julegaver, men nøjes du med det? Ender der ikke liiidt mere i indkøbskurven, og hvem betaler egentlig prisen for det?

 

Vi har alle sammen købt noget, som vi ikke fik eller får brugt. Vi har alle rodeskuffen eller skabet, som er stoppet fuldstændig til med alt muligt, som vi meget sjældent drager nytte af. Vi bliver heldigvis mere og mere bevidste. Vi ved godt, at vores overforbrug går udover jorden og slet ikke hænger sammen med den bæredygtige tankegang, der ellers spreder sig med fuld fart. Men hvorfor eksisterer sådan en dag som Black Friday så? En dag – faktisk ofte en hel weekend – der står i overforbruges tegn. Black Friday er resultatet af en udbredt folkesygdom. Den dag hvor alle kigger den anden vej og indtaster kortoplysningerne så mange gange, at man til sidst kan tallene udenad.

 

Nu er Black Friday selvfølgelig et udbredt fænomen på verdensplan, og selvom vi efterhånden er godt med på den grønne bølge i Danmark, er der lang vej igen. Vi kan godt lide at bruge penge, især når vi sparer penge. At spare 350 kr. er jo næsten det samme som at have tjent dem – hvis vi alligevel stod og manglede den føntørrer. Men gør du det? Fungerer den du har ikke? Bruger du overhovedet din føntørrer, eller lufttørre du alligevel håret?

Læs eller genlæs: Genbrug, shop med god samvittighed: Vesterbro

Det er selvfølgelig bare et eksempel, og jeg siger ikke, at vi skal gå så vidt som at boykotte Black Friday. Det er også naivt at tro, at den dag dør lige foreløbigt. Men måske vi kan ændre fokus fra overforbrug til bevidst forbrug? Hvem lægger du dine penge hos og dermed støtter? Vi har så meget magt som forbrugere, og vi skal blive bedre til at håndhæve den magt. Firmaer bruger uanede mængder penge på at manipulere forbrugere og skabe behov, som vi egentlig ikke har.

 

Livet skal selvfølgelig have sine goder, og hvis du har haft øje på lige den taske i et halvt år, så go for it! Forbrugermentaliteten behøver ikke at være sort/hvid. Vi skal bare huske, at vi er i vores gode ret til at stille krav og bede virksomhederne om at tage ansvar i forhold til miljøet. De skal være med til at støtte den bæredygtige udvikling.

 

Hvis man vil gå all-in på bæredygtighedsskalaen, skal man fokusere på at gøre sit forbrug til genbrug. Bare pas på med hvad du lægger i kurven – og hvor du klikker den hjem fra. Og hvis du begiver dig på gaden og går i fysiske butikker, så forsøg at holde fokus på det, som du egentlig tog afsted efter. Lad dig ikke påvirke af menneskestrømme, barnegråd og hektisk stemning. Smid noget beroligende musik i ørerne og shop med bevidsthed!

God shopping :0)

Kærligst

N

For flere tips og hverdagsglimt kan du følge mig på Instagram, samt min Facebook-side som jeg opdaterer jævnligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Hvordan passer du bedst på din hud i vintervejret?